Παρένθετη Μητρότητα
Κάποιες φορές χρειάζεται μια άλλη γυναίκα να κυοφορήσει το ‘μωρό μας’. Αυτό συμβαίνει όταν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, για τους οποίους μια γυναίκα δεν επιτρέπεται να κυοφορήσει, είτε γιατί θα κλονισθεί σοβαρά η υγεία της ή γιατί δεν υπάρχει μήτρα (εκ κατασκευής ή λόγω χειρουργείου) . Πολλές φορές ζευγάρια καταφεύγουν σε αυτή τη λύση εάν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εξωσωματικής, ακόμη και με ετερόλογα ωάρια, και πάλι το αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται.
Στην περίπτωση αυτή γίνεται από το γυναικολόγο ένας ιατρικός και ενδελεχής έλεγχος της παρένθετης, την οποία το ζευγάρι βρίσκει μόνο του. Ακολουθεί η δικαστική απόφαση, που επιτρέπει στην παρένθετη να κυοφορήσει τα έμβρυα του ζευγαριού. Ταυτόχρονα ή κατόπιν της απόφασης, η βιολογική μητέρα μπαίνει σε διαδικασία εξωσωματικής, για να δημιουργηθούν τα έμβρυα. Τα έμβρυα συνήθως κρυοσυντηρούνται μέχρι την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Στη συνέχεια η παρένθετη μητέρα μπαίνει σε διαδικασία της προετοιμασίας του ενδομήτριου της, με χάπια ή ακολουθώντας το φυσικό της κύκλο. Γίνεται μεταφορά 1 ή το πολύ 2 εμβρύων στη μήτρα , κατόπιν συμβουλευτικής, τόσο με το ζευγάρι όσο και με την παρένθετη, για να κατανοήσει τους κίνδυνους μιας δίδυμης κύησης.
Σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία η παρένθετη πρέπει να είναι ως 50 ετών (49+365 ημέρες) και δεν ενδιαφέρει αν υπάρχει συγγενική ή κάποια άλλη φιλική σχέση .
Ιδανική, ιατρικά, παρένθετη είναι αυτή που έχει ήδη κυοφορήσει και είχε μια φυσιολογική κύηση χωρίς προβλήματα.