Συντήρηση γονιμότητας

Συντήρηση γονιμότητας

Η συντήρηση γονιμότητας είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί να υποβληθεί κάθε γυναίκα είτε για κοινωνικούς, είτε για ιατρικούς λόγους.

Στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων μόνο για ιατρικούς λόγους. Συγκεκριμένα:

  • σε γυναίκες με διαγνωσμένη κακοήθεια, συνήθως του μαστού, αλλά και άλλες μορφές καρκίνου, που θα χρειαστεί να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία.

  • σε γυναίκες πριν από μεγάλα γυναικολογικά χειρουργεία των ωοθηκών (πχ χειρουργεία για ωοθηκικά ενδομητριώματα. Γνωρίζοντας ότι ακόμη και στα καλύτερα χειρουργικά χέρια το ωοθηκικό απόθεμα μειώνεται μετά από κάθε χειρουργείο στις ωοθήκες, μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει την κρυοσυντήρηση τους πριν από αυτό, για να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση στο μέλλον.

  • Σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους

Μαζί θα ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα

Η διαδικασία

 Η γυναίκα υποβάλεται σε θεραπεία διέγερσης ωοθηκών με ληψη ενεσιμων φαρμακων για περιπου 10  μερες. Κατα τη διάρκεια της ενέσιμης αγωγής γίνεται τακτικη υπερηχογραφικη παρακολούθηση  και αιματολογικες παρακολουθησεις, που στοχο εχουν την ολοκλήρωση της θεραπέιας με την ληψή αρκετων ωαρίων.

Τα ωάρια αυτά κρυοσυντηρουνται με τη μέθοδο της υαλοποίησης, ώστε όταν η γυναίκα ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει , και με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να μείνει με φυσικό τρόπο έγκυος, να χρησιμοποιηθούν με στόχο την κύηση.  Η χρήση αυτών γίνεται με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης τους με το σπέρμα του συζύγου/ συντρόφου,προσφέροντας σαν πιθανότητα κύησης αυτή που θα είχε η γυναίκα  τη χρονική στιγμή της ωοληψιας εάν έκανε διαδικασία ολοκληρωμένης εξωσωματικής.

  Τα θεραπευτικά  πρωτόκολλα είναι τέτοια που μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε φάση και μέρα του κύκλου, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος – κυρίως σε περιστατικά καρκίνου . Η επιβίωση των ωαρίων αυτών κατά την απόψυξη τους είναι περίπου 80-95% και εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και την ευαισθησία των ωαρίων ( επίπεδα ορμονών ) κατά την στιγμή της ωοληψίας.

Ειδικά για τα περιστατικά διεγνωσμένης κακοήθειας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι:

  • Η χρήση των νεότερων συνδυασμών φαρμάκων τα καθιστά ασφαλή σε ότι αφορά την εξέλιξη της καρκινογενεσης στην ίδια ασθενή. Πάντα η θεραπεία γίνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ογκολόγο της γυναίκας και εφόσον έχει δώσει την έγκριση του.

  • Σίγουρα οι πληροφορίες που πρέπει να διαχειριστεί η γυναίκα, που μόλις έχει διαγνωσθεί με μια κακοήθεια, είναι πολλές και τα συναισθήματα ποικίλα, οπότε η πληροφόρηση πρέπει να γίνεται με παρουσία κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου, με άπλετο χρόνο  για ερωτήσεις και τη δυνατότητα επαγγελματικής ψυχολογικής στήριξης από τη μονάδα αναπαραγωγής.

  • Στις περιπτώσεις που η συντήρηση γονιμότητας γίνεται για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η διαδικασία έγκρισης και λήψης αυτών είναι άμεση.