Διερεύνηση γονιμότητας: Πότε χρειάζεται;

Διερεύνηση γονιμότητας: Πότε χρειάζεται;

Από Χριστίνα Ιωακειμίδου MD, MRCOG, BSCCP, MSc

Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Msc στην Αθρώπινη Αναπαραγωγή, University of Bristol

Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί όνειρο των περισσοτέρων ζευγαριών, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το ένα στα πέντε, όμως, θα δυσκολευτεί να φτάσει το όνειρο αυτό!

Πότε λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει μία περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να μην είναι πολύ νωρίς και προκαλεί πρόσθετο άγχος, αλλά ούτε και αρκετά καθυστερημένα, οπότε δεν επιδέχονται τα προβλήματα βελτιώσεις;

Το ίδιο ισχύει και σε ζευγάρια που έχουν ήδη ένα παιδί. Εάν οι επαφές τους είναι συχνές και ελεύθερες για ένα έτος τουλάχιστον και η εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται, τότε θα πρέπει να απευθύνονται στον ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση .

Ένα ζευγάρι, που χρειάστηκε υποβοήθηση για το πρώτο του παιδί, είναι πιθανό να αποκτήσει το δεύτερο με αυτόματη σύλληψη, αλλά μπορεί και πάλι να χρειαστεί κάποια βοήθεια.

Ζευγάρια με ιστορικό τριών αποβολών (ή αν η γυναίκα είναι > 35 ετών με ιστορικό δυο αποβολών) θα πρέπει να καταφύγουν στον ειδικό για πολύ πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, που είναι ίσως διαφορετικές για τον κάθε ένα, ανάλογα με το είδος των αποβολών ή του μαιευτικού ιστορικού που έχει.

Γυναίκες οι οποίες δεν είναι σε σχέση, αλλά ενδιαφέρονται για την συντήρηση της γονιμότητας που ήδη έχουν, μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων, πρέπει να αποταθούν στον ειδικό για έλεγχο του αποθέματος των ωαρίων τους σε ηλικίες αρκετά πριν τα σαράντα έτη, ώστε να έχει νόημα η διαδικασία αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής και αντίστοιχα ο ουρολόγος-ανδρολόγος μπορεί να καθοδηγήσει το ζευγάρι έγκυρα και υπεύθυνα προς την επίτευξη του στόχου του, με σεβασμό στις επιθυμίες του.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grecian Fraport Τεύχος Νο2/Άνοιξη 2018

 

Share this post